图片pictures

VIRG casa总部展厅:让意式美学在东方情境中自然流淌

更多
您所在的位置:首页>图片中心>正文

VIRG casa总部展厅:让意式美学在东方情境中自然流淌

原创:中国陶资网时间:2019-09-17 15:59责任编辑:陈小敏


VIRG casa Headquarters — A Combination of Italian-style Aesthetics and Oriental ambience


佛山素以“南国陶都”著称,沉淀有上千年的陶瓷文化。拥有纯正意大利血统的VIRG casa品牌,旗下拥有意大利最顶级的陶瓷产品,以及纯意式风格的全屋订制供应链!
Known as “Ceramic Capital in South China”, Foshan boasts a culture of ceramics for thousands of years. VIRG casa, is a brand that sells upscale Italian tiles and also provides bespoke Italian-style full-house furnishing solutions with its own supply chain.

VIRG casa新展厅位于佛山陶瓷总部基地,拓维设计负责建筑、景观、室内在内的一体化方案执行。他们以“未来家”为概念,打造了人性化与科技化完美结合的世界级品牌总部形象。
The brand entrusted Topway Design to create its headquarters situated in Foshan. From architecture to landscape and interior space, Topway Design offered all-round design solutions. Based on the concept of "Home of the Future", the design team created a unique HQ image for the world-class brand, which blends humanism with technology perfectly.

内外贯通的自由界面 Freely connected indoor and outdoor interfaces

这是一个旧建筑改造项目,共四层,总面积达4000平方米。外立面以深灰涂料展现质朴气质,不规则的矩形开口凸显韵律感,45度扭转穿插的网状黄铜结构更添艺术美感。丰富多样的立面构图使建筑物独具象征性而又与所在环境融合。
Renovated from an old building, the project consists of four storeys, with a total area of 4,000 sqm. Clad in dark grey finishes, the facades present an austere appearance, with rectangular openings of different sizes forming a sense of rhythm. Besides, two brass grid structures are inserted into the facades at a 45 degree angle, enhancing the artistic beauty of exteriors. The external walls feature diverse composition, which helps to create an iconic image for the building and blend it into the surroundings.


项目本身是一个综合性的商业空间,满足展厅、办公和企业文化展示等多重需求。一二楼分别为进口及自有产品展示,三四楼则为办公与接待。室内设计承袭了建筑的开放式特征,各功能空间沿开放轴线自由布局,视线得以全然延展。
The project serves for multiple purposes, which integrates exhibition space, workplace and corporate culture display space, etc. 1F and 2F are respectively used for displaying imported products and VIRG casa’s own-label products, while 3F and 4F function as working and reception spaces. The interior space follows the open architectural design, with functional areas freely arranged alongside axes, which extends the line of sight.


入口大堂以水泥漆天花和水泥砖地面,体现一种返朴归真的建筑美学观念。一面可旋转的LED墙充当咖啡吧的隐性隔断,连通水池围合的下沉式庭院和户外花园。人的视线与水面平齐,花木山石犹如小品风景,使其成为吸引访客驻留的静隅一角。
In the lobby, the cement tile flooring and the ceiling clad in cement paint embody the aesthetics of "return to original simplicity". A rotatable LED wall subtly functions as the partition for the coffee bar. There is a sunken area in the coffee bar, which is surrounded by the pool and connected with the outdoor garden. People sitting at the sunken area can see the water surface horizontally. With an open view to the fascinating outdoor landscape, this tranquil area is appealing to visitors.


沉浸式互动场景艺术 Immersive interactive scenes

主接待台以白色仿大理石瓷砖铺就,与线型灯饰构成厚重与轻盈的对比。双倍高的深色陶瓷背景墙嵌入了巨幅的LED不锈钢饰面,在镜面天花的反射下形成四层中空的视觉效果。动态画面使空间在黑白灰的基础上融入彩色魅力。
The main reception desk is coved with white faux-marble tiles, which forms a contrast of solidness and lightness with linear pendant lighting fixtures above. The double-height dark ceramic backdrop wall is overlaid with LED screens and stainless steel. Reflected by the specular ceiling, it presents the visual effect of a four-storey void. Dynamic images on the screens add bright colors to the space dominated by black, white and grey.

 

垂直时空 Vertical Time and Space

这种动感气息延续至艺术装置区,倒锥形的定制玻璃钢悬浮空中,经由天花镜面、墙面灰镜和地面反射,制造出犹如宫崎骏“天空之城”中虚实交错的未来奇境。而由十二根柱子以三行四列矩阵排布的一座“迷城”,借助LED屏呈现海底、星空、树丛等沉浸场景,多维五感体验恰似“城外的人想进去,城里的人想出来”。
Such dynamic visual impressions are extended to the art installation area. Bespoke inverse-cone-shaped installations made of fiberglass reinforced plastic are hung in the space, which together create an illusion of being between reality and the futuristic wonderland created in Hayao Miyazaki’s animation "Castle in the Sky" via the reflection of specular ceiling and flooring as well as grey mirrors on walls. In addition, 12 pillars constitute a matrix of 3 rows and 4 columns, which appears to be a "Magical City". The LED screens help to present various immersive scenes including deep sea, starry sky and forest, etc., provide visitors with multiple-sensory experiences, and make "those within the City want to go out, while others outside want to come in".

天空之城 Castle in the Sky

gif动图

gif动图
魔幻柱阵 Magical Pillar Matrix

通过艺术与科技的共生,将使用频率最高的材料融入场景表达,不仅赋予产品以生命力,更以开放的空间姿态激发想象。结合法拉利等意大利品牌展示区,以材质、色调、陈设的写意组合重现米兰家具展的先锋展陈艺术。

Through fusion of art and technology as well as incorporation of most frequently used materials into interpretation of scenes, the design injects vitality into products and can evoke visitors' imagination with an open spatial form. The areas that display imported products from Italian brands including Ferrari are characterized by coordinated combination of materials, hues and furnishings, which reproduce the pioneering display art at Milan Furniture Fair.

精工匠造传递生活质感 Superb craftsmanship showcasing good taste

拾阶而上,以“时间流逝”为主题的不锈钢峡谷装置,将空间线索由未来拉回到现在。全手工立体打磨的细节肌理贴合了品牌对极致工艺的追求。三个样板间围绕中空区呈环状分布,以日常人居尺度进行定制产品植入,高端质感的场景体验中人与物达至和谐。
Stepping up along the stairs, the canyon-like stainless steel installation on 2F leaps into eyes, which is themed on "Elapsing of Time". The details and grain were refined manually, which coincides with VIRG casa's pursuit of superb craftsmanship. Three show flats are set around the void area, where the brand's customized products are displayed based on the scale of human body. Various upscale and tasteful scenes are created in the show flats, providing upscale experience and enabling harmonious interaction between people and objects.    

 


时间之势
Momentum of Time

样板间
Show flat

展示区以陶瓷产品为核心,通过疏密有致的几何体块序列进行叙事。干净有力的建筑语言突出产品设计的简约哲学,辅以柔和的间接照明丰富空间意境。品牌自身形象亦借用几何方块和平面视觉,表达去繁入简的生活态度。方块盒子上划出一个洞口制造视觉惊喜,以戏谑的方式塑造一种理性却不失浪漫的美学。

In the display area on 2F, tile products are "protagonists". The area features orderly arranged geometric blocks, either dense or sparse. The neat interior structures contribute to highlighting the simplistic aesthetic of products. Besides, soft and restrained lighting enriches interior ambience.

Visual identity of the brand is presented by the help of several square blocks, conveying its pursuit of a simplistic lifestyle. Moreover, a hole is carved out of a block, which showcases a rational yet romantic aesthetic.

 

办公区遵循人性化的空间表现形式,从心理角度出发建立员工对空间乃至企业的认同感。以玻璃围合的中央庭院成为设计亮点,二次改造的天窗同时又是一座浅水池,阳光透过水面射入庭院,人与自然便在光影荡漾之间实现了巧妙的融合。
The working space is awash with people-oriented expressions, aiming to let the employees establish a sense of identity and belonging in the space and the company. The glass-enclosed central courtyard is a design highlight. It has a renovated skylight that doubles as a shallow pool. Sunlight penetrates the water surface and falls into the courtyard, thereby creating the interplay of light and shadows and allowing interaction between human and nature.

 

 


 

项目名称:VIRG casa 总部展厅
项目地址:佛山市陶瓷总部基地
设计主创:李小水 汪志科
设计团队:拓维设计
项目面积:4000平米
设计时间:2018年12月
竣工时间:2019年04月
业主:琟璟家居
摄影师:欧阳云 


Project name: VIRG casa Headquarters
Location: China Ceramic Industry Headquarters Base, Foshan, China
Chief designers: Li Xiaoshui, Wang Zhike
Design firm: FOSHAN TOPWAY DESIGN
Project area: 4,000 sqm
Start time: December 2018
Completion time: April 2019
Client: VIRG casa
Photography: Ouyang Yun